Jouw CV goed laten vinden door de zoekmachines?

- Nieuw op de arbeidsmarkt

Inhoudstafel

  1. Een CV schrijven die goed vindbaar is door zoekmachines als Google, Bing en Indeed 
  2. Vertel uitgebreid over jezelf in een aanvullende motivatiebrief
  3. Zet jezelf in de markt
  4. Een goede voorbereiding is de enige échte sleutel tot succes



1. Een CV schrijven die goed vindbaar is door zoekmachines als Google, Bing en Indeed 


Jouw CV bevat best alle contactgegevens, een professionele portretfoto, een persoonsprofiel, jouw werkervaring, opleidingen, ICT- en talenkennis én hobby’s bevat.

Weet je niet hoe een cv te maken? Bij deze hebben we een aantal cv voorbeelden.

Bedrijven willen best wel weten wie jij bent. Persoonlijke interesses in vrije tijd of muziek helpen om een beeld van jou te vormen. Zo kan de HR-afdeling van het bedrijf inschatten of er een culturele fit is met de waarden. Een CV hoeft geen vaste structuur te hebben, je zet er uiteindelijk op wat je wilt, zolang je maar eerlijk en authentiek bent! Bovendien zal je met een stijlvolle grafische vormgeving de aandacht van de recruiter trekken. Op zoek naar professionele lay-outs? Laat je inspireren door de gratis én gebruiksvriendelijke tool Canva of het booming social media platform Pinterest. Maak je CV altijd zo concreet mogelijk, ook als je een job hopper bent. Wat is écht belangrijk voor de functie en wat niet? Vat dit helder samen op 1 pagina. Laat je CV zeker nog eens nalezen door familie of een goede vriend om zaken aan te vullen of kleine typfoutjes te verbeteren. Het is superbelangrijk om de vacaturetekst goed te lezen én te begrijpen. Pas dan kan je écht jouw talent, relevante competenties of specifieke vaardigheden goed in de verf zetten.

Maak het makkelijk voor matching software en neem trefwoorden uit de functieomschrijving op in je CV. Solliciteer je voor een functie als financieel medewerker? Is het bedrijf op zoek naar iemand die zeer goed overweg kan met Excel? Speel dat dan ook uit in je CV en benadruk je skills met kennis van complexe formules of draaitabellen. Legt het bedrijf de nadruk op analytisch denken? Vertel in je persoonsprofiel dat je analytisch ingesteld bent.




1. Foto: zorg voor een duidelijke afbeelding van jezelf, het is best dat je er duidelijk op staat met een foto die van je vooraanzicht is getrokken.

2. Naam & functie: zet duidelijk jouw naam en je functie in je CV, dit geeft meteen een duidelijk beeld van wie jij bent.

3. Wie ben je: Geef een korte omschrijving van jouw skills, ben je een grafisch ontwerper en ben je gespecialiseerd in het ontwerpen van logo’s? Dan is het interessant om dit meteen mee te geven aan jouw toekomstige werkgever.

4. Contactgegevens: Wat is je gsmnummer, e-mail en woonplaats? Vergeet dit zeker niet te vermelden

5 Hobbies: Vertel wat meer over jezelf persoonlijk, lees je graag? Ben je eerder de sportieveling thuis of ben je een enorme voetbalfan? Zet het op jouw CV.

6 Werkervaring: Natuurlijk is het belangrijk dat je aantoont wat je vorige werkervaring is, zo kan degenen die jouw CV overloopt ook zien wat je al van ervaring hebt voor de positie te vervullen.

7 Educatie: Wat heb je gestudeerd? Dit is uiteraard van groot belang, Je studies kunnen een groot voordeel zijn moest je tegenover een gelijkaardige kandidaat komen te staan.

8 Skills: Last but not least, wat zijn je skills? Waar ben jij het beste in en hoe breng jij een meerwaarde aan het bedrijf? Laat zien waar je goed in bent!

Last tip: zorg ervoor dat je CV een mooie uitstraling heeft, een standaard CV zal jou niet doen opvallen tussen al de andere sollicitanten.


2. Vertel in jouw CV aanvullend meer over jezelf


Naast jouw CV verwachten de meeste bedrijven een leuke, originele én onderscheidende motivatiebrief. Op je CV kan je niet alles vermelden of te ver uitweiden, maar je kan wél enthousiast vertellen waarom ze voor jou moeten kiezen! Wie ben jij? Hoe zou jij met jouw unieke persoonlijkheid passen in hun bedrijfscultuur of team? Dat betekent ook dat je jouw motivatiebrief moet afstemmen op de vacature waarvoor je solliciteert. Wil je echt positief beïnvloeden? Sluit dan jouw motivatiebrief af met een duidelijke call-to-action én probeer op die manier meteen een sollicitatiegesprek te bekomen. 


Wil je écht het onderste uit de kan halen? Dan is deze tip goud waard!


Onder recruiters is de STAR-methode een erg populair middel om de competenties van kandidaten te toetsen. Deze vorm van interviewen is gebaseerd op de filosofie dat acties en gedragingen uit je verleden een goede indicator zijn voor je toekomstige gedrag. STAR staat voor situatie, taak, actie en resultaat. 


Krijg je dit soort vragen in je sollicitatiegesprek:

- Wat was jouw rol?
- Welke specifieke taken had je?
- Wat werd er van jouw verwacht binnen de situatie?
- Met wie werkte je samen?
- Wat was het resultaat van jouw acties? 
- Zou je dit in de toekomst op dezelfde manier aanpakken?

Dan moet er bij jou meteen een belletje gaan rinkelen!
Dit is jouw kans om situaties te omschrijven die aantonen dat je het allerbeste van jezelf hebt gegeven.


3.    Zet jezelf in de markt 


Van zodra je CV en je motivatiebrief tip top in orde zijn, kan je zoektocht op de arbeidsmarkt beginnen. Maak een LinkedIn profiel aan en publiceer je CV op VDAB, Indeed en Jobat. LinkedIn is hét sociaal medium bij uitstek om jezelf en je skills in de kijker te zetten bij bedrijven


4.    Een goede voorbereiding is de enige échte sleutel tot succes


Het is zo ver, je wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek! Dit kan de nodige stress met zich meebrengen. Maar een goede voorbereiding kan heel wat stress wegnemen. Eerst en vooral is het belangrijk dat je de vacature goed kent en het nodige onderzoek doet naar het bedrijf waar je gaat solliciteren. Dit gaat van algemene informatie zoals de activiteiten, de missie en visie, tot de nieuwste ontwikkelingen in de sector en de laatste berichten op social media kanalen.


Om écht indruk te maken op de recruiter kan je nog dieper gaan en onderzoeken doen naar de belangrijkste concurrenten, de beste klanten en naar de regio’s waar het bedrijf actief is. Je kan ook online research doen naar jouw gesprekspartner tijdens het interview, zodat jij zelf ook al een beeld kan vormen van deze persoon. De recruiter zal altijd vragen om jezelf kort even voor te stellen.


Oefen vooraf in om dat op één minuut te kunnen. Google vragen die gesteld kunnen worden tijdens een sollicitatiegesprek, lastige vragen kan je voorbereiden om steviger in je schoenen te staan tijdens het sollicitatiegesprek. Bekijk voor het interview welke route je moet nemen en zoek uit hoelang je onderweg zal zijn. Schat correct in wanneer je moet vertrekken om op tijd te komen en hou rekening met files of lokale wegenwerken. En last but not least is het natuurlijk ook belangrijk om een aangepaste outfit te kiezen, dress to impress! Al deze zaken zullen ervoor zorgen dat je meer innerlijke rust krijgt en met het nodige zelfvertrouwen naar het sollicitatiegesprek kan gaan.


De beste manier om een job te vinden, dichtbij huis, die perfect past bij wie jij bent is je snel inschrijven bij Go4Jobs. Go4Jobs beschikt over verschillende kantoren, verspreid over heel Vlaanderen. Er is altijd wel een Go4Jobs kantoor in jouw buurt. Wij beschikken over een groot netwerk van familiale KMO-bedrijven in Vlaanderen. We kunnen je helpen bij het openen van deuren. Bij Go4Jobs krijg je persoonlijke begeleiding vanaf het sollicitatieproces tot en met je onboarding in het bedrijf. Bij ons draait het om jou!

Jobadvies nodig?

  • Je vult het online formulier in
  • Je laadt snel je CV en motivatiebrief op
  • Wij bekijken je kandidatuur
  • Geschikt of niet, we sturen je de volgende werkdag minimaal een berichtje

Online solliciteren

Bij ons draait het om jou

Bij Go4Jobs solliciteer je met vertrouwen. Wat als solliciteren nu eens gewoon leuk kon zijn. Een CV opmaken, een sollicitatiegesprek oefenen, met het juiste jobadvies wordt het kinderspel. Met de aandacht op wat belangrijk is voor jou in een job, brengen we je in jouw individuele kracht. Het is geen garantie, maar biedt wel meer kansen. Maak een afspraak in onze kantoren!

Zoek een job, dichtbij huis, die precies past bij wie jij bent