Emoji's op de werkvloer: do's en don'ts

- Nieuw op de arbeidsmarkt

CV of motivatiebrief

Wie aan solliciteren denkt, denkt aan serieuze taferelen. Het beste van jezelf laten zien (op papier) en een zo goed mogelijke indruk maken. Emoji’s horen daar dan niet bij. Of dat zou je zo denken? Toch zijn er hier uitzonderingen. Wie solliciteert voor een job in de creatieve sector (een grafisch designer of een sociale media manager) kan bijvoorbeeld wel op een originele manier een emoji in zijn of haar CV verwerken. Ben je op zoek naar een job als boekhouder? Dan laat je de smileys best achterwege.


Sociale media

Heb jij een Facebook of Instagram account? Dan heb je vast en zeker al emoji’s gebruikt in je captions, comments of stories. Dat mag uiteraard en daarvoor zal niemand je gek aankijken. Maar wees een beetje waakzaam over je emoji-gewoontes. Bijvoorbeeld als je over je vorige werkgever praat. Wees ook heel voorzichtig met het gebruik sommige emoji’s zoals perziken en aubergines. Zij hebben tegenwoordig een dubbele betekenis. Emoticon gebruik is dus zeker oké op sociale media kanalen, maar check altijd de emoji-etiquette.


Op de werkvloer

Een mailtje naar je favoriete collega, met een lachende smiley als afsluiter, dat is toegelaten. Toch? Wel, als je de persoon naar wie je mailt goed kent, dan kan dit absoluut. Hij of zij kan dan inschatten wat je bedoelt. Een bierglas of palmboom sturen naar je baas of een belangrijke klant, op een donderdagnamiddag, dat is een minder goed idee. Je houdt het dus best zakelijk op de werkvloer.

Ook belangrijk om te weten: e-mails vervangen de vroegere brieven, en zijn bijgevolg ook rechtsgeldig. Denk dus goed na, over wat je verstuurt.


Teams


Stuur je wel eens een berichtje naar je collega’s via Teams of Zoom? Dan zijn emoji’s, die de boodschap iets luchtiger te maken, zeker gepermitteerd. Het kan zelfs je relatie met je collega’s verbeteren. Want zeg nu zelf, wie leest er liever ‘kunnen wij dat straks even bespreken?’ dan ‘kunnen we dat straks even bespreken ☕’? Het tweede oogt wat liever en relaxter.
En relaxen, dat is af en toe nodig op de werkvloer.
​​​​​​​Go4Fun!

Jobadvies nodig?

  • Je vult het online formulier in
  • Je laadt snel je CV en motivatiebrief op
  • Wij bekijken je kandidatuur
  • Geschikt of niet, we sturen je de volgende werkdag minimaal een berichtje

Online solliciteren

Bij ons draait het om jou

Bij Go4Jobs solliciteer je met vertrouwen. Wat als solliciteren nu eens gewoon leuk kon zijn. Een CV opmaken, een sollicitatiegesprek oefenen, met het juiste jobadvies wordt het kinderspel. Met de aandacht op wat belangrijk is voor jou in een job, brengen we je in jouw individuele kracht. Het is geen garantie, maar biedt wel meer kansen. Maak een afspraak in onze kantoren!

Zoek een job, dichtbij huis, die precies past bij wie jij bent