De 4 leukste complimentjes voor je collega’s

- Geluk op de werkvloer

Op 1 maart vieren we naar goede gewoonte complimentendag, het uitgelezen moment om je collega’s een schouderklopje te geven. Je gewaardeerd voelen, is immers onbetaalbaar. Het komt de werksfeer ten goede en zorgt voor gelukkige, productieve collega’s. Niets dan voordelen! Maar hoe ga je verder dan het oppervlakkige ‘Leuk t-shirt’ of vage ‘Goed bezig’? ​​​​​​​

1.    Een oprecht compliment is er twee waard


Dé gouden regel om iemand te complimenteren: wees oprecht. Aan een compliment dat je niet meent, heeft niemand boodschap. Vertel daarom wat je zelf echt apprecieert aan iemand, ook al is die eigenschap voor anderen misschien minder belangrijk. Geef geen compliment omdat je denkt dat dat zo hoort – zelfs vandaag niet. 

“Je kent me: opstaan is niet mijn ding en ik heb nogal last van ochtendhumeur. Maar eens op kantoor, maakt jouw lach en enthousiasme mijn maandagochtend helemaal goed.”

2.    Let op de timing en setting

 
Wanneer en waar je een compliment geeft, maakt een groot verschil. Verlegen mensen weten soms niet goed hoe te reageren wanneer ze in groep geprezen worden en spreek je beter apart aan. Voor anderen zijn net die intieme situaties ongemakkelijk. Probeer aan te voelen wanneer er ruimte is: in drukke periodes kan een schouderklopje wonderen doen, maar evengoed in verkeerde aarde vallen.

Neem na een presentatie je collega apart:
“Ik vond het zeer fijn dit uitdagende project samen met jou op te nemen. Jouw droge humor liet de soms lastige taken in het niets verdwijnen.” 

3.    Wees precies en persoonlijk 


Wees zo precies mogelijk in je complimentje. Die ene collega die je wil prijzen is vast niet de enige die gedreven of enthousiast is. Geef complimenten zo veel mogelijk in de ik-vorm en toon waarom net die eigenschap of manier van werken voor jou persoonlijk iets betekent. 

“Ik ben onder de indruk van je optimisme. Jouw unieke kijk op de wereld zet me aan om zelf wat positiever in het leven te staan.”

4.    Je eigen manier is de beste manier 


Sommige mensen zijn verbaal heel sterk, anderen komen moeilijker uit hun woorden. Je hoeft je gevoel niet van de daken te schreeuwen, als je je daar niet gemakkelijk bij voelt. Schrijf je compliment op een post-it of stuur een sms. Door op je eigen manier te vertellen wat je denkt, maak je een compliment bovendien extra persoonlijk en uniek. 

Kattenbelletje: “Je stond echt voor me klaar wanneer ik het even moeilijk had. Dat heeft me heel erg geholpen om erbovenop te komen. Dankjewel!” 

Zie jij steeds het bijzondere in wat je collega’s doen? Vermeld dan zeker op je cv dat je een sfeermaker bent. Vooral in kleine bedrijven wordt die sterkte op prijs gesteld! Als je zin hebt in verandering, kom dan langs bij ons op kantoor

Jobadvies nodig?

  • Je vult het online formulier in
  • Je laadt snel je CV en motivatiebrief op
  • Wij bekijken je kandidatuur
  • Geschikt of niet, we sturen je de volgende werkdag minimaal een berichtje

Online solliciteren

Bij ons draait het om jou

Bij Go4Jobs solliciteer je met vertrouwen. Wat als solliciteren nu eens gewoon leuk kon zijn. Een CV opmaken, een sollicitatiegesprek oefenen, met het juiste jobadvies wordt het kinderspel. Met de aandacht op wat belangrijk is voor jou in een job, brengen we je in jouw individuele kracht. Het is geen garantie, maar biedt wel meer kansen. Maak een afspraak in onze kantoren!

Zoek een job, dichtbij huis, die precies past bij wie jij bent