Overgang naar het winteruur: wat met nachtwerk?

- Arbeidsmarkt

Binnenkort is het zover: de overschakeling naar het winteruur en een uurtje extra slaap! Zondag 28 oktober 2023 om drie uur 's ochtends draaien we de klok één uur terug, drie uur wordt twee uur. Maar wat als je die nacht moet werken en geen vast forfaitair loon ontvangt?

Hoe werkt het uurloon bij tijdsveranderingen?

In dergelijke situaties regelt NAR-cao nr. 30 het toepasselijke loon. Deze collectieve arbeidsovereenkomst geldt voor werknemers in ploegendienst met een uurloon die betrokken zijn bij de overgang tussen zomer- en wintertijd.

De werknemer die bij de omschakeling naar het zomeruur ook in de nachtploeg werkte, ontvangt nu het loon voor 8 werkuren, ook al presteert hij er eigenlijk 9. De werkgever betaalde aan deze werknemer tijdens de nacht van de omschakeling naar het zomeruur het loon voor 8 arbeidsuren, hoewel de werknemer toen slechts 7 uren presteerde. Voor werknemers die alleen 's nachts werken bij de overgang naar het winteruur en niet bij de overgang naar het zomeruur, geldt een loon voor 9 uur, gebaseerd op de effectief gewerkte uren.

Een voorbeeld: 


​​​​​​​In een bedrijf wordt de arbeidstijd verdeeld over drie opeenvolgende ploegen (A, B en C), elk werkzaam voor 8 uur per dag. Ploeg B heeft de nachtdienst gedraaid tijdens de overgang naar zomertijd. Deze werknemers hebben 7 uur gewerkt, maar ontvangen loon voor 8 uur werk.

Bij de overgang naar wintertijd kunnen er twee scenario's plaatsvinden:

1. Als ploeg B opnieuw de nachtdienst draait, werken de werknemers 9 uur, maar krijgen ze slechts loon voor 8 uur werk (het 9e uur is al gecompenseerd bij de overgang naar zomertijd).

2. Als ploeg A of C de nachtdienst draait, werken de werknemers 9 uur en ontvangen ze loon voor 9 uur werk.

Ik werk niet in ploegendienst, verandert er iets voor mij?

Werknemers die geen ploegendienst draaien, vallen niet onder NAR-cao nr. 30. Voor hen wordt het loon bepaald op basis van hun feitelijke prestaties.

Jobadvies nodig?

  • Je vult het online formulier in
  • Je laadt snel je CV en motivatiebrief op
  • Wij bekijken je kandidatuur
  • Geschikt of niet, we sturen je de volgende werkdag minimaal een berichtje

Online solliciteren

Bij ons draait het om jou

Bij Go4Jobs solliciteer je met vertrouwen. Wat als solliciteren nu eens gewoon leuk kon zijn. Een CV opmaken, een sollicitatiegesprek oefenen, met het juiste jobadvies wordt het kinderspel. Met de aandacht op wat belangrijk is voor jou in een job, brengen we je in jouw individuele kracht. Het is geen garantie, maar biedt wel meer kansen. Maak een afspraak in onze kantoren!

Zoek een job, dichtbij huis, die precies past bij wie jij bent