Zo haal je het maximum uit de lente van je loopbaan

- Nieuw op de arbeidsmarkt

De levensfase waarin je je bevindt, bepaalt het seizoen van je loopbaan. Een carrière start in de lente, waarin alles draait rond ontwikkeling en groei. Prestaties en ambities nemen tijdens zomer de overhand, terwijl in de herfst een nieuwe balans en zingeving centraal staan. Tot slot ga je in de winter van je loopbaan op zoek naar verdieping.


De drang om bij te leren


Ben je tussen twintig en dertig jaar oud? Dan ben je waarschijnlijk nog op zoek naar jouw passie en plek op de arbeidsmarkt. Die ontdek je door veel verschillende ervaringen op te doen. Je bent met andere woorden in de lente van je loopbaan. 
Wie het maximum uit de lente van zijn carrière wil halen, kan enkele eigenschappen inzetten of die volop ontwikkelen om vooruitgang te boeken. Enkele voorbeelden zijn gedrevenheid, informatie verwerken, zich willen bewijzen, en een frisse blik. 

Maar wat de lente van een loopbaan écht typeert, is de drang om bij te leren. En door je leerstijl te ontdekken, kan je sneller en beter bijleren. Er bestaan namelijk verschillende leerstijlen. Sommige mensen lezen bijvoorbeeld liever eerst een handleiding bij de aankoop van een smartphone, terwijl anderen onmiddellijk aan de slag gaan en alle knopjes testen. Van elke ervaring kan je leren, maar de ene stijl past je beter dan de andere. 

Welke leerstijl past bij jou? 


De Amerikaanse pedagoog David Kolb onderscheidt vier leerstijlen. Elke stijl vertegenwoordigt een andere manier van leren:

  • De bezinner bekijkt iets graag vanuit verschillende invalshoeken. Eerst analyseert hij hoe anderen een probleem aanpakken, waarna hij zelf met verschillende oplossingen op de proppen komt. 

  • De denker gaat op zoek naar de logica. Eerst worden algemene regels uitgedokterd, daarna worden ze in de praktijk getest. Het is belangrijker dat ideeën logisch zijn, dan dat ze praktisch uitvoerbaar zijn.

  • De beslisser plant een taak en voert die uit. Hij werkt graag volgens een stappenplan om tot het juiste resultaat te komen. Daarbij gaat een beslisser doelgericht te werk en zet hij ideeën om in daden.
    ​​​​​​​
  • De doener leert het liefst door te experimenteren. Daarbij staat hij niet te lang stil bij de theorie, maar gaat hij zo snel mogelijk aan de slag.  Een doener is met andere woorden praktisch ingesteld.

Geen idee of jij eerder een denker of bezinner bent? Een simpele test geeft je het antwoord. Eenmaal je weet welke leerstijl het best bij je past, kan je bijleren op jouw manier en bepaalde eigenschappen sneller en beter ontplooien. Je hebt dus alle troeven in handen om je talenten te ontwikkelen en een succes te maken van de lente van je loopbaan.

Je persoonlijke groei stimuleren? 


Go4Jobs stelde de handleiding ‘Eerst de passie, dan de job’ samen, waarmee je je talenten optimaal ontwikkelt. Wil jij een gratis exemplaar? Maak dan een afspraak in één van onze kantoren

Jobadvies nodig?

  • Je vult het online formulier in
  • Je laadt snel je CV en motivatiebrief op
  • Wij bekijken je kandidatuur
  • Geschikt of niet, we sturen je de volgende werkdag minimaal een berichtje

Online solliciteren

Bij ons draait het om jou

Bij Go4Jobs solliciteer je met vertrouwen. Wat als solliciteren nu eens gewoon leuk kon zijn. Een CV opmaken, een sollicitatiegesprek oefenen, met het juiste jobadvies wordt het kinderspel. Met de aandacht op wat belangrijk is voor jou in een job, brengen we je in jouw individuele kracht. Het is geen garantie, maar biedt wel meer kansen. Maak een afspraak in onze kantoren!

Zoek een job, dichtbij huis, die precies past bij wie jij bent