Talentpool aanleggen: deze 4 stappen helpen je op weg

- Geluk op de werkvloer

1.    Start met de juiste kandidaten


Een talentpool aanleggen lijkt onbegonnen werk, maar vaak ken je al heel wat veelbelovende profielen. Denk aan huidige werknemers met veel potentieel, sollicitanten die net naast een job grepen, hardwerkende jobstudenten die binnenkort afstuderen … Zij vormen meteen de basis van de database. 

Maar daarnaast zijn er nog honderden andere potentiële werknemers die op je radar kunnen. De vraag is: hoe vind je die? Via een zoektechniek die boolean search heet. Daarbij koppel je zoektermen aan bepaalde woorden of tekens, zoals ‘AND’ en ‘OR’. Zo filter je de slechte resultaten uit een zoekopdracht en stuit je op de geschikte profielen. Maar dat slim zoeken vraagt wel wat tijd.

Hier komt de tool Recruit’em in beeld. Je geeft je zoekcriteria in en de gratis tool hangt er zelf de juiste formules aan vast. Geef je het resultaat in op bijvoorbeeld LinkedIn, dan krijg je meteen een hele lijst van getalenteerde kanshebbers.  


2.    Graaf naar contactgegevens 


Aan je lijst namen ga je vervolgens contactgegevens koppelen. Vaak vind je die verspreid terug op verschillende sociale media en websites. Die allemaal online opsnorren, is echter monnikenwerk. Gelukkig bestaan er heel wat extensies die de klus voor jou klaren. Neem Contact Out. Via deze tool krijg je het e-mailadres, telefoonnummer, de sociale media-accounts en eventuele persoonlijke websites van zowat alle LinkedIn-profielen. 


3.    Hou je talentpool up-to-date


Een talentpool is meer dan een statische lijst met contactgegevens. Je updatet, verwijdert en voegt profielen toe. Dat kan op verschillende manieren. Vroeger was een Excelsheet populair, maar vandaag zijn vooral ATS-programma’s in trek. Met zo’n applicant tracking system hou je vacatures bij, volg je kandidaten op tijdens de sollicitatieprocedure en kan je ze een score geven. Mensen die in de laatste ronde sneuvelden, blijven wel in het systeem: zij zijn immers geknipte kandidaten voor toekomstige vacatures. Een voorbeeld is het ATS-programma Joboxx


4.    Zorg ervoor dat kandidaten jou vinden  


De zoektocht naar juiste profielen is essentieel, maar het uiteraard beter zijn als die zelf de weg vinden naar je bedrijf. Goede employer branding zorgt ervoor dat je als werkgever aantrekkelijk bent voor nieuwe werknemers. Neem daarom de waarden van je onderneming onder de loep. Wil je je profileren als een innovatief bedrijf of eerder de positieve werksfeer in de verf zetten? 
​​​​​​​
Eenmaal je de belangrijkste waarden hebt vastgelegd, moet je die ook kenbaar maken en uitstralen. Pas je website aan, start met een bedrijfsblog, wees aanwezig op sociale media of hou eens een opendeurdag. Zo vult je talentpool uiteindelijk zichzelf.

Ook op zoek naar de beste profielen?

 
Maak een afspraak met een Go4Jobs-kantoor in de buurt. Samen met ons team van gedreven jobadviseurs bezoeken wij dagelijks lokale kmo’s om kennis te maken met de bedrijfscultuur. Op die manier starten we met de nodige kennis de zoektocht naar talent voor je bedrijf.

Jobadvies nodig?

  • Je vult het online formulier in
  • Je laadt snel je CV en motivatiebrief op
  • Wij bekijken je kandidatuur
  • Geschikt of niet, we sturen je de volgende werkdag minimaal een berichtje

Online solliciteren

Bij ons draait het om jou

Bij Go4Jobs solliciteer je met vertrouwen. Wat als solliciteren nu eens gewoon leuk kon zijn. Een CV opmaken, een sollicitatiegesprek oefenen, met het juiste jobadvies wordt het kinderspel. Met de aandacht op wat belangrijk is voor jou in een job, brengen we je in jouw individuele kracht. Het is geen garantie, maar biedt wel meer kansen. Maak een afspraak in onze kantoren!

Zoek een job, dichtbij huis, die precies past bij wie jij bent