Hoe schrijf je vacatureteksten voor millennials en generatie Z?

- Geluk op de werkvloer

We zetten vier belangrijke verschillen tussen millennials – geboren tussen 1980 en 2000 – en generatie Z – geboren na 2000 – op een rij.

1. Avontuur of zekerheid? 

Millennials zijn echte jobhoppers: hoe meer ze kunnen uittesten, hoe beter! Ze werken met plezier voor hippe start-ups en zijn niet bang van avontuurlijke, risicovolle projecten. Loopt het fout, of blijkt de job toch niet hun ding, dan zoeken ze wel weer iets anders. Interimcontracten zien ze niet als een probleem, maar als een manier om te proeven van een nieuwe job. 

Jongeren uit generatie Z denken daar anders over. Ze groeiden op in een economisch onzekere wereld en nemen een goede job niet als vanzelfsprekend. Zij zien functies verdwijnen door de toenemende automatisering en willen zich ervan verzekeren dat het hen niet overkomt. Deze starters zijn op zoek naar stabiliteit. Een vast contract van onbepaalde duur in een gevestigd, degelijk bedrijf: dat is de droom. 

Tip!
Benadruk het avontuurlijke karakter van de job als je millennials wil aanspreken, en de zekerheid die het bedrijf biedt om de aandacht van generatie Z te grijpen.
 

2. Ervaringen of geld?


Voor millennials zijn ervaringen alles: ze willen een leuke teambuilding, een aangename bedrijfscultuur en de ruimte om zichzelf volop te ontwikkelen. Hun jeugd is gekleurd door economische bloei, waardoor sparen geen prioriteit is. Uiteraard willen ze een marktconform salaris, maar groeimogelijkheden – persoonlijk en professioneel – zijn minstens even belangrijk. 

Hoewel jongeren uit generatie Z die ervaringen zeker waarderen, meten ze echte rijkdom toch eerder af in geld. Zij groeiden op net na de economische crisis en zijn daardoor een pak spaarzamer. Ze willen een mooi, vast loon om hun gezin te kunnen onderhouden. Zo’n gezinsleven kan millennials trouwens weinig schelen: da’s voor na de wereldreis. 


Tip!
Leg de nadruk op doorgroeimogelijkheden en de toffe cultuur voor millennials, op een mooi salaris en extra voordelen – een laptop, maaltijdcheques – om generatie Z aan te spreken. 


3. Werk-privébalans: gescheiden of één pot nat? 


Millennials willen hun werk achter zich kunnen laten eens ze de deur uit wandelen. Dan is het immers tijd om te reizen, sporten, vrienden te ontmoeten of een hobby op te nemen. Met work-lifebalance bedoelen ze vooral dat ze flexibel hun uren kunnen kiezen. Het werk dat ze verzetten telt, en niet per se waar of wanneer ze dat doen.  

Volgens de jongste generatie is die scheiding tussen werk en privé achterhaald. Zij vinden het helemaal niet erg om ’s avonds nog een mailtje te beantwoorden voor het werk en zien er ook geen graten in om tijdens hun uren even Facebook te checken. Ze zijn altijd online, professioneel én privé. Voor hen betekent work-lifebalance de mogelijkheid om de twee werelden te integreren, door thuis te werken, te sporten in een fitnessruimte op het werk of hun kinderen mee te nemen naar de bedrijfscrèche. 

Tip!
Zowel millenials als generatie Z spreek je aan met een flexibel uurrooster, maar die laatste generatie verwacht ook de vrijheid om thuis te werken of privézaken op het werk te regelen. 


4. Egoïsme of idealisme? 


Millennials zijn het gewend om hun zin te krijgen. In de zoektocht naar een job bekijken ze steeds wat de concrete voordelen voor hen zijn. Het mantra van deze generatie? What’s in it for me. Ze willen zichzelf volop ontwikkelen en carrière maken en hun eigen geluk komt daarbij op de eerste plaats. Millennials worden daarom ook wel eens ‘Generation Me’ genoemd. 

​​​​​​​Hoewel jongeren uit generatie Z wel degelijk meer de nadruk leggen op een mooi loon, is dat niet het enige waar ze op uit zijn. Integendeel: deze jongeren zijn wereldverbeteraars. Ze willen het beter doen dan hun voorgangers – die de wereld toch maar ellendig achterlieten. Een organisatie met een duidelijke visie, die niet alleen winst nastreeft maar ook het leven van anderen verbetert, heeft bij hen dus een streepje voor.   


Tip!
Maak ontwikkelingskansen concreet met specifieke training-  of mentorprogramma’s voor millennials. En leg voor generatie Z de nadruk op hoe hun job klanten – of bij uitbreiding: de wereld – vooruithelpt. 


Ook op zoek naar de beste profielen?  Maak een afspraak met uw lokale uitzendondernemer. Samen met hun team van gedreven jobadviseurs bezoeken zij dagelijks lokale KMO-bedrijven om kennis te maken met de bedrijfcultuur. Op die manier kennen ze de jobs, de werksfeer en de gewoontes. 

Jobadvies nodig?

  • Je vult het online formulier in
  • Je laadt snel je CV en motivatiebrief op
  • Wij bekijken je kandidatuur
  • Geschikt of niet, we sturen je de volgende werkdag minimaal een berichtje

Online solliciteren

Bij ons draait het om jou

Bij Go4Jobs solliciteer je met vertrouwen. Wat als solliciteren nu eens gewoon leuk kon zijn. Een CV opmaken, een sollicitatiegesprek oefenen, met het juiste jobadvies wordt het kinderspel. Met de aandacht op wat belangrijk is voor jou in een job, brengen we je in jouw individuele kracht. Het is geen garantie, maar biedt wel meer kansen. Maak een afspraak in onze kantoren!

Zoek een job, dichtbij huis, die precies past bij wie jij bent